Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.
A vegetáriánus táplálkozás az utóbbi években fokozott népszerűségnek örvend. De min is alapul tulajdonképp ez a trend, és miért olyan vonzó egyre több ember számára?

Egészségügyi szempont

A helyesen összeállított zöldségbő táplálkozás nemcsak hogy teljes értékű, hanem jótékonyan hat egészségünkre is. Manapság megoszlik az a vélemény, miszerint a kiegyensúlyozott zöldségbő táplálkozás biztonságos, és nem kell tartani bármilyen állati eredetű összetevő étrendünkből való kiiktatásától.

A hivatalos nyilatkozatok szerint, előnyös hatást fejt ki az emberi szervezetre - például alacsony telített zsír-, koleszterin-, állati eredetű fehérje-tartalmának, valamint a fokozott gyümölcs, zöldség és minőségi gabonafélék, hüvelyesek fogyasztásával szervezetünkbe kerülő magas vitamin és tápanyag tartalomnak köszönhetően is. A zöldségbő táplálkozás kihatással van a testsúly és a koleszterin csökkentésére, szabályozza a vérnyomást és a vércukorszintet is. Ezen kívül rákmegelőző hatást fejt ki, különösen a vastagbélrák, prosztatarák és mellrák vonatkozásában.

A zöldségbő táplálkozásnak köszönhetően, elkerülhetjük az állati eredetű táplálék túlzott fogyasztása következtében fellépő kockázatokat. Különböző civilizációs betegségekről - pl. szív- és érrendszeri megbetegedésekről, anyagcsere-zavarokról, daganatokról, rákról, valamint túlsúlyról - van szó. Az állati eredetű élelemnek magasabb a kalória-, telített zsír- és koleszterin-tartalma, ezen kívül mérgező anyagok, anabolikumok, illetve egyéb nem kívánatos összetevők is megtalálhatók benne.

Ökológiai szempont

A globális felmelegedéstől való aggódás és az ökoszisztéma értelmetlen pusztítása rendkívül aktuális probléma. A környezetnek nyújtott segítség egyik módja éppen a zöldségételek étrendünkbe történő nagyobb arányú beiktatásában, tehát az állati eredetű ételek háttérbe szorításában rejlik. A tanulmányok azt mutatják, hogy ez a legjobb módja a környezetre kifejtett negatív hatások csökkentésének.

Az állati eredetű termékek mai gyártása és fogyasztása környezetünk mérhetetlen megterhelésével jár. Hasonló mértékben járul hozzá az üvegházhatást okozó gázok előállításához, mint a közlekedési iparágak összessége együttesen, beleértve az autókat, hajókat és repülőket is. Továbbá a mezőgazdasági termőterületek óriási kiszipolyozója is. Például az Európában kitermelt búza-volumen fele a gazdasági állatok takarmányozására kerül elszállításra.

Etikai szempont

Gyakori indokot jelent az etikai szempont is. Sokan érzékelik a nagy állatgazdaságok nem megfelelő életkörülményeit. Ezért inkább kerülik a hús, vagy leginkább az összes állati eredetű termék fogyasztását, és nem értenek egyet az állatok nem etikus kihasználásával emberi igények fedezése céljából.