use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.
A vegetáriánus táplálkozás az utóbbi években fokozott népszerűségnek örvend. De min is alapul tulajdonképp ez a trend, és miért olyan vonzó egyre több ember számára?

Egészségügyi szempont

A helyesen összeállított zöldségbő táplálkozás nemcsak hogy teljes értékű, hanem jótékonyan hat egészségünkre is. Manapság megoszlik az a vélemény, miszerint a kiegyensúlyozott zöldségbő táplálkozás biztonságos, és nem kell tartani bármilyen állati eredetű összetevő étrendünkből való kiiktatásától.

A hivatalos nyilatkozatok szerint, előnyös hatást fejt ki az emberi szervezetre - például alacsony telített zsír-, koleszterin-, állati eredetű fehérje-tartalmának, valamint a fokozott gyümölcs, zöldség és minőségi gabonafélék, hüvelyesek fogyasztásával szervezetünkbe kerülő magas vitamin és tápanyag tartalomnak köszönhetően is. A zöldségbő táplálkozás kihatással van a testsúly és a koleszterin csökkentésére, szabályozza a vérnyomást és a vércukorszintet is. Ezen kívül rákmegelőző hatást fejt ki, különösen a vastagbélrák, prosztatarák és mellrák vonatkozásában.

A zöldségbő táplálkozásnak köszönhetően, elkerülhetjük az állati eredetű táplálék túlzott fogyasztása következtében fellépő kockázatokat. Különböző civilizációs betegségekről - pl. szív- és érrendszeri megbetegedésekről, anyagcsere-zavarokról, daganatokról, rákról, valamint túlsúlyról - van szó. Az állati eredetű élelemnek magasabb a kalória-, telített zsír- és koleszterin-tartalma, ezen kívül mérgező anyagok, anabolikumok, illetve egyéb nem kívánatos összetevők is megtalálhatók benne.

Ökológiai szempont

A globális felmelegedéstől való aggódás és az ökoszisztéma értelmetlen pusztítása rendkívül aktuális probléma. A környezetnek nyújtott segítség egyik módja éppen a zöldségételek étrendünkbe történő nagyobb arányú beiktatásában, tehát az állati eredetű ételek háttérbe szorításában rejlik. A tanulmányok azt mutatják, hogy ez a legjobb módja a környezetre kifejtett negatív hatások csökkentésének.

Az állati eredetű termékek mai gyártása és fogyasztása környezetünk mérhetetlen megterhelésével jár. Hasonló mértékben járul hozzá az üvegházhatást okozó gázok előállításához, mint a közlekedési iparágak összessége együttesen, beleértve az autókat, hajókat és repülőket is. Továbbá a mezőgazdasági termőterületek óriási kiszipolyozója is. Például az Európában kitermelt búza-volumen fele a gazdasági állatok takarmányozására kerül elszállításra.

Etikai szempont

Gyakori indokot jelent az etikai szempont is. Sokan érzékelik a nagy állatgazdaságok nem megfelelő életkörülményeit. Ezért inkább kerülik a hús, vagy leginkább az összes állati eredetű termék fogyasztását, és nem értenek egyet az állatok nem etikus kihasználásával emberi igények fedezése céljából.