
Ökológiai lábnyom
Ökológiai lábnyom
Lássunk tisztán
Valószínűleg azért jutottál el az oldal ezen részére, mert a földet szerető ember vagy. Lehet, hogy további lehetőségeket keresel a környezetvédelemért, és ez nagyszerű. Így vagyunk mi is. Mindent megteszünk, hogy pontosan elmagyarázzuk, hogyan csökkentheti a Flora való áttérés az éghajlatváltozásra gyakorolt hatásodat. Az élelmiszer-fogyasztás az üvegházhatást okozó gázok globális kibocsátásának negyedét * okozza. De hisszük, hogy ezen tudunk javítani. A jó cselekedetek, bármennyire is kis lépések, valódi változást hozhatnak létre, ha sokan megfogadják őket. Tudjuk, hogy a tudatos vásárlási döntések meghozatala bonyolult és nehezen kezelhető. Nem mindenkinek van ideje statisztikákat olvasni vagy terjedelmes kutatási anyagokat feldolgozni. Ezért célunk, hogy a lehető legvilágosabban és átláthatóbban mutassunk be információkat a Flora éghajlatra gyakorolt hatásáról.
* Forrás: Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers. J.Poore T.Nemecek. Science 01 Jun 2018. DOI: 10.1126/science.aaq0216Fenntarthatósági aknamező
A fenntarthatóságról beszél mindenki. Bár ez örömteli dolog, a „fenntartható” szó könnyen zavart okozhat. Könnyű róla beszélgetni, de nehéz meghatározni. Mivel a fenntartható sokféle dolgot jelenthet különböző emberek számára, itt megpróbáljuk ezt a szót teljesen elkerülni, és csak a konkrétumokra összpontosítunk.
Beszéljünk lábnyomokról
Amikor megnézzük, hogy a Flora hogyan befolyásolhatja jótékonyan a bolygónkat, akkor azt az éghajlati lábnyomával tudjuk mérni. Ezt az összes üvegházhatású gáz mennyisége határozza meg, amely a termék teljes élettartama alatt a mezőkről a tányérra kerülésig keletkezik. Az éghajlati lábnyomunk kiszámításához átfogó értékelést végeztünk a Flora életciklusáról. Az életciklus-értékelés során a termékekkel kapcsolatos összes tevékenységet figyelembe vettük a termék teljes életciklusán keresztül. Ez magában foglalja a természetes összetevőit, a gyártást, a szállítást és a csomagolást. A Flora éghajlati lábnyoma 0,5 kg CO2-egyenérték / 100 g. A szén-dioxid-egyenérték vagy CO2-ekvivalens az a mód, ahogyan a különböző üvegházhatású gázokat egy közös egységben tudjuk meghatározni.
Hasonlítsuk össze
Természetesen az éghajlati lábnyomunkat jó tudni, de nem sokat segít, amikor el kell dönti, mit vásároljunk a szupermarketben. Ezért úgy döntöttünk, hogy viszonyítási pontot adunk Önnek ahhoz, hogy legyen mivel összehasonlítania. Így a következőkben a vajhoz hasoníltjuk a terméket. A vajhoz képest a Flora 50% -kal kisebb klíma-lábnyommal rendelkezik. Ezt a mindennapok kontextusába helyezve: ha 250 g vajat 250 g Flora cserélnénk, akkor 1,8 kg szén-dioxid-egyenértéket spórolhatunk meg a bolygónk számára. Ha áttér egy 250 g-os vajról egy 250 g-os Flora, mannyi a CO2-egyenértéket takaríthat meg, amely 7 km autóval történő vezetéssel, vagy egy okostelefon 220 éjszakán át való töltésével egyenértékű! (az összehasonlítás alapja a Flora 100% természetes margarin és az átlagos európai vaj)
Ki mondja ezeket?
Ami az éghajlati lábnyom kiszámítását és összehasonlítását illeti, nem egyedül csináljuk, hanem a Quantis, a fenntarthatóságra szakosodott független szervezet szakértelmére támaszkodunk. A tudósok, a stratégák és még egy tejipari szakértő is megbízható mutatókat és eszközöket biztosított az éghajlatra gyakorolt hatás mérésére. A Flora klíma lábnyomáról szóló teljes technikai összefoglalójukat itt olvashatják.